0
SINAVDAN BİR HAFTA ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
Merhaba;
Bir önceki yazıda, velilerin sınav öncesi öğrencilere yaklaşımından bahsetmiştim. Bu yazıda da öğrencilerin bir hafta sonra girecekleri YGS sınavı öncesi kendilerine faydalı olacağını düşündüğüm  bazı taktiklerden bahsetmek istiyorum.
Pazar günü öğrenciler üniversiteye girişin ilk basamağı olan YGS'ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) girecekler. YGS'nin ÖYS'ye etkisi ise ortalama % 40 civarında. Bu değeri gözönünde bulundurarak öğrencilerin sınava 1 hafta kala ve sınav günü nelere dikkat etmeleri gerekdiğinden bahsetmek istiyorum.
            Öğrencilerin sınava sadece kendilerinin hazırlanmadığını, bu süreçte ailelerinin de kendileriyle beraber hazırlandığını, onun yaşadıklarını anne ve babalarının da yaşadığını unutmamaları gerekir. Aileler de bu süreçte gergin ve stresli olabilir. Öğrencilerin de bunu anlayışla karşılaması gerekir.
Öğrenciler sınavın ciddiye alınacak bir basamak olduğunu ama aşılamayacak bir engel de olmadığını düşünerek  motivasyonlarını kontrol altında tutmalıdırlar. Bu bağlamda sorulara önyargılı yaklaşmamalıdır. Sınav sorularının zorluk derecesine baktığımızda %70’ i çalışan herkesin yapabileceği standartlardadır. %10’ u ise zor ve çok kolay sorulardan oluşur. Geri kalan % 10 ise çok daha zordur. Size zor gelen  soruları işaretleyerek bir sonraki soruyla devam etmeniz gerekir.   
Son bir hafta kala konu çalışmak yerine denemeye ağırlık vermeniz gerekiyor. Denemede yapılan her bir yanlış soru için uzmanlardan yardım almalısınız. Bu yöntemle hata payınızı azaltabilirsiniz.
Öğrencilerin kendi dershane denemelerinin yanı sıra farklı yayınevlerinin deneme kitapçıklarını da çözmelerinin onlar için çok önemli olduğunu da hatırlatmak isterim. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar farklı soru tipiyle karşılaşırsınız. Ne kadar çok farklı soru tipiyle karşılaşırsanız tecrübeniz artar ve zamanı daha verimli kullanırsınız.
            Sınavın yapılacağı saati göz önüne alarak öğrencilerin çözmekte oldukları denemeleri sınavın yapılacağı saate göre evde ya da dershanede yapmaları onlar için rahatlatıcı ve hazırlayıcı  bir süreç olacaktır.
            Sınavda yüksek başarı elde edeceğim düşüncesiyle uyku düzeninizi bozmayınız. Eğer geç saatlerde yatıyorsanız son haftada bir düzen otutturmanız gerekir. Geç saatlerde yatmanız stresle berebar yaklaşan sınav gününü düşünmek sınav akşamı uyku düzenin altüst edebilir. Sınav sabahı çok yorgun kalkmamak için bir hafta önceden erken yatarak önlemini almış olursunuz.
Sınav sabahı kahvaltı da çok önemlidir. Ama burda yapılan yanlışlık bünyenin alışık olamadığı bir kahvaltının  o günde hazır olması. Bu nedenle bir hafta önceden bir kahvaltı menüsü oluşturmak gerekir. Sınav sabahı da normal bir sabah menüsüyle devam edebilirsiniz.
Dikkatiniz dağıldığında ya da çok gerginleştiğinizi(avuç içi terleme, ayakları kontrolsüz sallam, derin nefes alıp vermenin sıklaşması, kaygılanma) hissedersenide nefes egzersizi (Burnunuzdan derin nefes alıp, yavaşca ağzınızdan verebilirsiniz)yapmakta fayda var. Böylece  vücut kaslarınızı gevşetmiş olursunuz.
            Soruları dikkatli bir şekilde tam okuyun. Yapılmamıştırı yapılmıştır diye okumamak için altı çizili soru cümlelerine dikkat etmelisiniz.
Sınava 1-2 gün kaldığında artık ders çalışmayı bırakmalı ve zihinsel olarak sınava hazırlanmalısınız. Sınavdan önce sakatlanmalar olabileceğini düşünerek sportif faaliyetlerden uzak durmalısınız. Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanız çok önemli. Sınav öncesinde gerilmemeniz motivasyonunuz açısından büyük önem taşır.
 Sınava gireceğiniz binayı ve salonu önceden görmeye gitmelisiniz. Mümkünse sıranıza oturup 5-10 daikaka vakit geçirmek sınav günü sizi rahatlatacaktır.

Sınavlara psikolojik hazırlık yapılmalıdır.
Sınavlarda sonuca etki eden önemli süreçlerden birisi de adayın sınav öncesi moral durumudur. Sınavlara moral - motivasyon olarak hazırlanırken sınava yüklenen anlam gözden geçirmeleri ve sınavların hayatın bir basamağı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Psikolojik süreç içinde bireyden beklenen kendinde var olan potansiyeli gerçekleştirmesidir. Aday elinden geldiği performansı gerçekleştirdiğine inandığı takdirde psikolojik açıdan rahatlayacaktır. Özellikle sınava sayılı günlerin kaldığı şu günlerde birçok öğrencide rasyonel olan veya olmayan sınav kaygısı baş göstermektedir. Bu durumda öğretmenlerin ve ailelerin sınava hazırlanan gençlere moral bakımından yardımcı olması önemlidir. Çünkü bilinen şudur ki, kaygı bulaşıcıdır. Eğer öğrencide sınav kaygısı gözleniyorsa, öğrenci ile doğrudan konuşulmalı fakat kaygı düzeyi adayın uyku, beslenme, dikkat toplamasını olumsuz etkiliyorsa vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
Sınava Bir Gün Kala
Sınava bir gün kala zihni zorlayacak etkinliklere son verilmelidir. Adaylar sınava az kala özellikle cumartesi günü ağır bedensel hareket gerektiren sporlardan kaçınmalıdırlar. Gece rahat uyuyabilmek için sınavdan bir gün önce sabah erken kalkınmasında fayda var. Gün içinde hava koşulları göz önünde bulundurularak bir yürüyüş yapılabilir veya sınav olunacak okul ziyaret edilebilir. Son gün ders çalışmamak adayları kaygılandıracaksa, zihni zorlamamak şartıyla daha önceden alınmış ders notlarına bakılabilir. Adayların o gün için diğer günlerden farklı beslenme veya dinlenme gibi etkinlikler, normal akışı etkileyeceğinden dolayı dikkatli olmaları gerekir. Akşam her zamanki saatinde dinlenmeye çekilmelidir. Yatmadan önce gerekli belgeler bir çantaya koyarak kontrol edilmelidir.
Cumartesi gece uyuyamama sorunu
Sınava girecek adayları ve ailelerini endişelendiren farklı bir durum ise adayların sınava bir gün kala uyuyamamalarıdır. Bu durumla karşılaşan aileler kaygılanmaktadır. Ailelerin bu durumu öğrencileri de etkilemekledir. Ailenin veya adayın bilmesi gereken ise bu sürecin normal olduğudur. Bu durumda adayın kendini uyuması için fazla zorlamaması, imkânı varsa bir duş alarak veya sevdiği bir etkinlik yaparak süreci geçirmesi gerekir.
Sınav sabahı
Sınav saat 10;00 başlayacak. Pazar günü sınavdan 2,5-3 saat önce kalkılmalıdır. Sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltının sulu yiyecekler çok enerji veren olmasına dikkat edilmeli, yapay beslenme yerine doğal olanı tercih edilmelidir. Uzmanların tavsiyesi kahvaltıda ceviz, kuru üzüm gibi beyin için takviye niteliğinde yiyecekler bulunmasıdır. Sınav olacak yere çok erken değil, 1 saat kala orada olmak yeterlidir. Adayın her türlü ihtimal karşı bir miktar para bulundurulmasında fayda vardır.Evden çıkmadan önce son kez sınav belgeleri kontrol edilmeli, cep telefonu, kol saati, kolye, küpe vb. takılar evde bırakılmalıdır.
Sınava giderken rahat giysi seçilmelidir.
Adaylar sınavda dikkat dağıtacak veya rahatsız edecek her şeyden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Terleme veya üşüme sınava odaklanmayı zorlaştırır. Bu yüzden adayların sınav olacağı ortama uygun biçimde giyinmeleri önemlidir. Mümkün olduğunca rahat olacakları giysileri ve ayakkabıları tercih edilmelidir.


                                                                                                                  SAMANYOLU KOLEJİ
                                                                                                                  REHBERLİK SERVİSİ
                                                                                                                    FERDİ ÖZDEMİR

Yorum Gönder

 
Top